BEN BALLAT!
Ben ballat! és una eina pedagògica a disposició del professorat de primària i secundària, que ha de servir per a treballar, de manera divertida i eficaç, diferents aspectes del currículum, des de la perspectiva del ball popular i tradicional.
Amb Ben ballat!, els/les alumnes aprendran a ballar diferents balls folk del País Valencià i d’arreu, mitjançant els quals treballaran la psicomotricitat, la compenetració, el sentiment grupal, la confiança en la resta…
El projecte Ben Ballat!, està format per un llibre+DVD (Edicions 96, 2.017) que pretén no sols mostrar com es ballen alguns balls populars, sinó també trencar les barreres que sovint impedeixen a les persones a llançar-se al mig d’una plaça a participar i gaudir plenament d’un ball sense complexos. Adrecem aquest projecte especialment a mestres, professors i professores, per la seua idoneïtat i per la conveniència d’utilitzar-lo en escoles i instituts, ja que, a més d’ajudar a desenvolupar el currículum, proporciona una sèrie de recursos i situacions que afavoreixen aspectes com la convivència, la integració dels nouvinguts, la motivació, el sentiment de pertinença a un grup…
Ben ballat!, ha estat possible gràcies a les nombroses aportacions i col·laboracions de grans professionals de la música i el ball:
~ Mestres i professors com David Reig, Empar Doménech, Toni Guzmán, Ismael Cabero…
~ Les veus de Miquel Gil, Pep Gimeno Botifarra, Eva Dénia…
~ Els Balladors i balladores propers a Rascanya com Yoli Iniesta, Mireia Martínez, Mariajo Algarra, Tica i Màxim Llopis…
~ Assessores, veus en off, tècnics de so i video… com Montse Ochando, Joan Campello, Pau Álvarez, Lleonard Giner, Juli Cànoves… i un llarg etcètera de companys i companyes.
EL TALLER DEL BEN BALLAT!
PER A ALUMNES:
El format pot ser de taller puntual o periòdic, el repertori l’adaptem a les necessitats del centre, i es poden preparar les sessions adients en cada cas.
Recomanem sessions d’una hora i un espai que siga prou ample per a poder fer un rogle de ball amb el grup que participe.
Sempre que siga possible, ens agrada treballar amb música en directe, interpretada per alguns dels músics de Rascanya i amb un/a mestre/a de ball. La música en directe ens permet una total adaptació al ritme i les característiques del grup, i afegeix tant qualitat com calidesa a l’activitat. Per a sonoritzar els instruments, ens farà falta un punt de llum. També és recomanable un equip de música com a suport, en cas que es necessite escoltar alguna gravació.
PER A PROFESSORAT
És una activitat grupal que ajuda a cohesionar el claustre de mestres i professores
Proporciona eines que es poden utilitzar a molts nivells:
-
- Millora la convivència entre els membres de la comunitat educativa. Els balls folk són idonis per a celebracions del centre com la festa final de curs, el dia de la pau, la setmana cultural…
- La dansa ens ajuda a augmentar el rendiment escolar, la creativitat i l’autoconeixement
- És un recurs valuós per a utilitzar en diverses àrees de coneixement, com la música, l’educació física, i fins i tot les matemàtiques
El format pot ser el de la vesprada formativa en cas que el centre dispose d’aquesta, o com a taller puntual o periòdic.
Recomanem sessions de 90′ i a l’igual que al taller per a alumnes, es realitza amb música en directe i es precisa d’un espai ample on poder fer un rogle amb les/els participants i un punt de llum.